Selasa, 4 Februari 2014

PERLUKAH SEHINGGA TPM MENEGUR????? MENTERI APA RASASEHINGGA KAN TPM TERPAKSA LARI SANA SINI MELAWAT HARGA BARANGAN KEPERLUAN DI PASAR - PASAR MALAH MENTERI YANG TAK KENA MENGENA DENGAN KPDNKK PUN DIARAH TURUN PASAR.

DAN APAKAH HANYA PENIAGA KERDIL DI PASAR - PASAR SAJA YANG JADI MANGSA SERBUAN TPM, MENTERI DAN PENGUATKUASA?????,

BAGAIMANA PULA DENGAN PENGELUAR, PENGEDAR, PERAIH, PENGILANG, PEMBORONG, KENAPA MEREKA - MEREKA INI LANGSUNG TIDAK DISENTUH,

JIKA MENTERI TAK TAHU BUAT KERJA DAN SEPERTI HILANG PUNCA NAK BEKERJA, MUNGKIN KITA JUGA BOLEH KOMPROMI TIDAK MENYALAHKAN 100% KEPADA MENTERI SEBAB DIA BARU SAJA DILANTIK,
TETAPI BAGAIMANA DENGAN KSU, TKSU, KETUA PENGARAH, TIMBALAN KETUA PENGARAH, PENGARAH - PENGARAH DAN KESELURUHAN PEGAWAI KPDNKK TIDAKKAH SUDAH LAMA DIWUJUDKAN KEMENTERIAN INI. TAK RASA BERDOSA KAH KITA MAKAN GAJI  BESAR YG DI BERI OLEH KERAJAAN MELALUI PEMBAYAR CUKAI.


APAKAH KAH MEREKA - MEREKA INI MASIH TIDAK  MEMAHAMI SISTEM "SUPPLY CHAIN"

SIASAT DARI PUNCA BARU TURUN KE BAWAH, BARU LAH RAKYAT TAK LIHAT KITA KERJA MACAM KARTUN, TURUN KE PASAR RAMAI - RAMAI MASUK TV MASUK PAPER, DAH BOLEH KATA KITA PERIHATIN KEPADA RAKYAT, PM ATAU TPM KE PASAR, MENTERI MENGEKOR DARI BELAKANG, BILA PRESS STATEMENT MENTERI BUAT MUKA "DERK" DUDUK SEBELAH, TAK RASA MALU, TAK RASA BERSALAH.

KPDNKK SEPATUT SUDAH BIASA DENGAN SITUASI INI, SEBAB INI BUKAN PERKARA BARU MALAH SUDAH BERKALI - KALI BERLAKU, SUDAH PASTI SUDAH ADA BERBAGAI STRATEGI UNTUK MENGAWAL KENAIKAN, KITA KERAJAAN KITA BOLEH MERANCANG BERBAGAI - BAGAI PERANCANGAN, KITA BERKUASA UNTUK BERTINDAK.

TAHNIAH PADA FAMA DAN LKIM DALAM MEMBANTU MENYIMPAN STOK IKAN DAN SAYURAN BAGI MENGIMBANG HARGA BARANGAN, TETAPI SEHARUSNYA DI KEMBANGKAN DAN BERSTRATEGI MALAH DILIBATKAN GLC - GLC UNTUK BERSAMA - SAMA.

KITA SEHARUSNYA SUDAH TAHU SIAPAKAN YANG MONOPOLI SEGALA PERNIAGAAN DAN SEHARUSNYA KITA SUDAH BERSEDIA DENGAN SEBARANG KEMUNGKINAN BERLAKU SABOTAJ DAN SEBAGAINYA.

KERANA SETIAP YANG BERLAKU MELIBATKAN MASALAH YANG "DIRECT IMPACT" KEPADA RAKYAT, KERAJAAN DAN BARISAN NASIONAL TENTU DIPERSALAHKAN KERANA RAKYAT TAK AMBIL PEDULI, TAK AMBIL PUSING MENGENAI "MARKET DEMAND", "SUPPLY CHAIN" DAN BERBAGAI - BAGAI HELAH MAFIA PERDAGANGAN.

RAKYAT HANYA MAHU KERAJAAN MENJALANKAN TANGGUNGJAWABNYA, KERANA KERAJAAN DIANGGAP BERKUASA.

P/S PM KENA BIJAK LAH MENILAI MENTERI MANA YANG PATUT DILETAKKAN DI KERUSI PANAS NI, JANGAN LETAK MENTERI MAHARAJA LAWAK MEGA KAT SITU.


4 ulasan:

 1. A'kum, Wak pun hairan kenapa setiap kali berlaku kenaikan barang keperluan asas kita semua kelam kabut, sedangkan sepatutnya kita sudah tahu punca dari mana, jangan ikan bilis saja yang diambil tindakan sedangkan jerung bermaharalela, Wak setuju menteri kena kasi yang garang. - WAKJAMU

  BalasPadam
 2. susu bayi dutchlady123 di speedmart99(sugai kapar indah,klang) makin meningkat harganya kepadaRM23.40.Mana dia janji nak turunkan harga barang.Tipu punya olang.

  BalasPadam
 3. Assalamualaikum En. Ddin, dalam situasi pasaran bukan kerajaan mempunyai kuasa penuh untuk mengawal harga semua barang, ikut kemampuan kewangan kerajaan dan dalam konteks sekarang kerajaan mampu mengawal puluhan juga item barangan yang dipanggil barang kawalan dengan membantu memberi subsidi billion ringgit.. maka tak adil jika kira meletak kan keseluruhan masalah harga barangan kepada kerajaan, perlu diingat juga bahawa tiada satu pun negara di dunia yang tak kena impact kenaikan harga barangan, cuma kerajaan perlu tegas mengawal pemain industri agar tidak tamak manakala kita sebagai rakyat bijak berbelanja. wasalam.

  BalasPadam
 4. mohon dipautkan blog http://paritbuntarrebels.blogspot.com/.blogspot
  dalam bloglist anda
  blog anda sudah dipautkan.
  sekian terima kasih

  BalasPadam

Sebarang penulisan dan ulasan anda adalah atas tanggungjawab anda