Selasa, 11 November 2014

PERGORBANAN SEORANG IBU


KENANGAN SEBEGINI MUNCUL KEMBALI DI FIKIRAN SAYA, SAYA PERNAH MENGALAMI PERISTIWA PAHIT BEGINI KETIKA SAYA BERUMUR 8 TAHUN PADA TAHUN 1978.

LEBIHKURANG JAM 6.30 PETANG IBU SAYA MEMBAWA SAYA UNTUK KERUMAH IBU SAUDARA SAYA YANG MENGADAKAN KENDURI DOA SELAMAT, KETIKA ITU IBU SAYA MEMEGANG TANGAN SAYA UNTUK MELINTAS JALAN, APABILA IBU SAYA MULA MELANGKAH SEBUAH MOTOSIKAL 50CC HONDA MELALUI JALAN TERSEBUT, IBU SAYA MENOLAK SAYA KE TEPI JALAN MANAKALA BELIAU TERLEPAS DAN BERDIRI DI GARISAN PUTIH TENGAH JALAN MANAKALA SAYA DI TEPI JALAN.

MALANG TIDAK BERBAU, BUKAN MOTOSIKAL YANG MELANGGAR IBU SAYA, KETIKA IBU SAYA BERDIRI DI GARISAN TENGAH JALANRAYA 2 BUAH KERETA DARI ARAH KIRI JENIS MORRIS SEBUAH TEKSI DAN DARI AR5AH KANAN SEBUAH ALFA ROMEO YANG MABUK PEMANDUNYA MELANGGAR IBU SAYA, KETIKA ITU SAYA HANYA MELIHAT DAN TIDAK MENANGIS, MUNGKIN KETIKA ITU SAYA TIDAK TAHU APA - APA.

IBU SAYA ALLAHYARHAMAH SAUDAH BINTI ISMAIL MELAMBUNG JAUH LEBIHKURANG 1 KILOMETER DAN MENINGGAL DUNIA DI HOSPITAL KEESOKKAN HARINYA.

KEPADA KELUARGA ALLAHYAHAMAH INI SAYA DOAKAN TABAH MENGHADAPI DUGAAN ALLAH SWT DAN PELIHARA LAH ANAK KECIL INI  SEBAIK - BAIKNYA YANG BERKEMUNGKINAN KETIKA ITU TIDAK TAHU ERTI KEMATIAN DAN PERNGORBANAN SEORANG IBU, SEPERTI YANG SAYA ALAMI KETIKA ITU, APABILA SUDAH UMUR BALIGH BARU SAYA TAHU AKAN ERTI PENGORBANAN SEORANG IBU TERHADAP ANAK NYA.

KEPADA PENUNGGANG DAN PEMANDU MOTOSIKAL DAN KERETA BERHATI - HATI LAH JANGAN JADI PEMBUNUH KEPADA INSAN YANG TIDAK BERDOSA.

ALFATIHAH UNTUK IBU KU TERSAYANG ALLAHYARHAMAH SAUDAH BINTI ISMAIL SEMOGA ROHNYA MENDAPATI KEREDHAAN ALLAH SWT DAN DITEMPATKAN DI SYURGA FIDAUSI MU BERSAMA ORANG YANG SOLEHAH DAN BERSAMA PARA SYUHADA.

ALFATIHAH KEPADA ALLAHYARHAMAH DAYANG SEMOGA ROHNYA DICUCURI RAHMAT DAN DITEMPATKAN BERSAMA ORANG YANG SALEHAH.

2 ulasan:

Sebarang penulisan dan ulasan anda adalah atas tanggungjawab anda