Rabu, 5 Ogos 2015

SUMBANGAN POLITIK BUKAN PERKARA BARUSPRM TELAH MENGELUARKAN KEPUTUSAN MENGENAI TUDUHAN BAHAWA DS NAJIB TUN RAZAK TELAH MENERIMA DUIT 1MDB YANG DIMASUKKAN KEDALAM AKUAN AMANAH ATAS NAMA PERIBADI BAHAWA DUIT TERSEBUT ADALAH HASIL DARI SUMBANGAN INDIVIDU KEPADA DS NAJIB DAN BUKANNYA DUIT 1MDB SEPERTI DIDAKWA... KITA KENA TAHU ISU SEBENAR YANG DITUDUH BAHAWA DUIT 1MDB DIMASUKKAN KEDALAM AKAUN DS NAJIB, AYAT MUDAH DS NAJIB SINTAU DUIT RAKYAT, MAKA SPRM MENYIASAT MENGENAI TUDUHAN TERSEBUT AKHIR NYA DAKWAAN TERSEBUT TIDAK BENAR.

MALANGNYA APABILA SETELAH MEMPEROLIHI KEPUTUSAN KINI CYBER TROOPER MENGHENTAM PULA DENGAN MENIMBULKAN PERSOALAN - PERSOALAN LAIN MALAH SPRM SEPERTI BIASA AKAN DITUDUH BERBAGAI TUDUHAN, MALAH KINI PENDERMA YANG BERJASA PUN KINI DI LAWAK - LAWAK KAN, WALHAL UNTUK KITA CERITA POLITICAL FUND NI SEJAK DULU KALA SUDAH BERLAKU.

TS MUHYIDDIN SENDIRI MENYATAKAN PADA UMUM BAHAWA DUIT TERSEBUT SUMBANGAN DARIPADA INDIVIDU DARI TIMUR TENGAH, BELIAU MENJELASKAN PERTEMUAN ANTARA BELIAU DENGAN DS NAJIB MENGENAI AKUAN TERSEBUT,MALAH ADMIN MENDAPAT MAKLUMAT BUKAN SAJA TS MUHYIDDIN SEORANG DALAM PERTEMUAN TERSEBUT JUGA DIPANGGIL DS TENGKU ADNAN SELAKU SETIAUSAHA UMNO DAN DS HUSNI HANADZLAH SELAKU BENDAHARI UMNO, MEREKA DUDUK BERADAP, INI JELAS DS NAJIB BERSIKAP TRANSPARENT.

KITA MELALUT DARI ISU MENGENAI 1MDB KINI SAMPAI KE AKAUN DS NAJIB YANG SUDAH DITUTUP PUN BEBERAPA TAHUN LALU KERANA KEPERLUAN UNTUK MEMBUKA AKAUN TERSEBUT HANYA TUJUAN UNTUK MENERIMA SUMBANGAN TERSEBUT YANG BERKEMUNKINAN ATAS PERSETUJUAN PENDERMA YANG INGIN KEYAKINAN UNTUK MASUKKAN KEDALAM AKAUN AMANAH YANG DIBUKA ATAS NAMA DS NAJIB SENDIRI SEMATA - MATA UNTUK MENERIMA SUMBANGAN TERSEBUT, INI KITA TIDAK BOLEH PERTIKAIKAN. ISU 1MDB KABINET DAN MKT TELAH MEMINTA BEBERAPA BADAN UNTUK MENYIASAT KEBENARAN ATAU KECACATAN YG BERLAKU, AGENSI SEPERTI KETUA AUDIT NEGARA, BANK NEGARA, PAC, PEGUAM NEGARA, SPRM, POLIS TELAH DAN SEDANG MENYIASAT, INI KETELUSAN UNTUK MEMUASKAN HATI SEMUA PIHAK, HANYA KITA PERLU MENUNGGU HASIL SIASATAN, TETAPI KITA TERLALU BANYAK MEMBUAT ANDAIAN DAN SPEKULASI SEBELUM MENDAPAT KEPUTUSAN, MALAH ADMIN PERCAYA APA HASIL KEPUTUSAN ADA JUGA PIHAK YANG TIDAK AKAN BERPUASHATI.

MALAH KABINET JUGA SUDAH MELULUSKAN PELAN RESIONALISASI IMDB YANG DI BENTANGKAN OLEH DS HUSNI HANADZLAH, DAN IA SEDANG BERLAKU, PERLU DIINGATKAN BAHAWA PINJAMAN BANK RM42B TIDAK HILANG DAN IA SUDAH DIJELASKAN BERKALI KALI OLEH PM, OLEH 1 MDB, OLEH MK2 DAH DINYATAKAN DALAM PARLIMEN DAN PADA UMUM DI AKHBAR, IA PINJAMAN BANK YANG DILABURKAN KE PROJEK - PROJEK SEPERTI 13 BUAH POWER PLANT LUAR DAN DALAM NEGARA, HARTANAH DAN KEWANGAN, IANYA SUDAH DIBENTANGKAN DAN INGIN ADMIN PERBETULKAN PERSEPSI BAHAWA RM42B ITU ADALAH DUIT PINJAMAN 1MDB DENGAN BANK, BUKAN DUIT RAKYAT, KERAJAAN HANYA SUNTIK MODAL PERMULAAN PENUBUHAN 1MDB RM1.0B SAJA.

MENYENTUH MENGENAI SUMBANGAN POLITIK, IANYA BUKAN PERKARA BARU, SEPERTI YANG DIJELASKAN OLEH DATUK ABD RAHMAN DAHALAN, PENGARAH STRATEGIK BN PADA 4 OGOS SEMALAM DI TV 1, IANYA SUDAH DIAMALKAN SEJAK DULU KALA LAGI HINGGA SEKARANG OLEH SEMUA PARTI POLITIK TERMASUK PEMBANGKANG SEPERTI YANG DIDEDAHKAN OLEH RAJA PETRA KAMARUDDIN, MALAH ADMIN JUGA MERASAI BEGITU KERANA SETIAP PERTUBUHAN SAMA ADA POLITIK BAWAHAN DAN NGO, INI LAH SALAH SATU SUMBER DAN USAHA YANG DILAKUKAN DALAM MENGERAKKAN AKTIVITI PERSATUAN MASING - MASING DAN IA DIKIRA SUMBANGAN ATAU SPONSER, HANYA DISINI ISU NYA KERANA IANYA DILONDEHKAN SECARA TERBUKA DAN MELIBATKAN PIMPINAN TERTINGGI SUDAH TENTU IANYA MENJADI TUMPUAN SEMUA PIHAK. DS NAJIB HARUS MENGAMBIL IKHTIBAR DALAM PERKARA INI.

DALAM KONTEKS UMNO SUDAH TENTU LAH SEBUAH PARTI BESAR IANYA MEMERLUKAN PERBELANJAAN YANG BERTERUSAN DAN SEMUA ORANG UMNO DAN PIMPINAN UMNO TAHU DAN UNDER STANDING BAHAWA SESIAPA SAJA MENJADI PRESIDEN ATAU KETUA MAHUPUN PENGERUSI MANA - MANA BADAN MAKA IA BERTANGGUNGJAWAB MENCARI SUMBER KEWANGAN PARTI, MALAH DIDALAM PERLEMBAGAAN UMNO JUGA MENYEBUT SALAH SATU SUMBER KEWANGAN PARTI SELAIN YURAN ADALAH DARI DERMA, MAKA IA TIDAK MENJADI KESALAHAN. CUMA IANYA TIDAK DIHEBOHKAN SEBAB ITU  MENJADI UNDER STANDING MASING MASING YG SUDAH FAHAMI DAN TAK PERLU DIHEBOHKAN, CUMA ADA PIHAK YANG BERKEPENTINGAN MEMECAHKAN TRADISI INI DENGAN MENGHEBOHKAN KEPADA UMUM DEMI UNTUK MENDAPAT PERHATIAN DAN SOKONGAN BAGI SESUATU TUJUAN PERIBADI, WALHAL KEMUNGKINAN INDIVIDU TERSEBUT PUN BEGITU JUGA LAKUNYA.

CUKUPLAH KITA KERUHKAN POLITIK DALAMAN UMNO, PEMBANGKANG SEDANG KUCAR KACIR DAN BERPECAH, MALAH TERTUBUHNYA SERPIHAN DARI  PAS ORANG UMNO TIDAK MENGAMBIL PELUANG BAIK INI UNTUK MENYERANG PEMBANGKANG, KITA LEBIH FOKUS MENUMPUKAN SKIL KITA UNTUK MENGHENTAM PEMIMPIN SENDIRI, HARUS INGAT PEMIMPIN KITA DS NAJIB SEDANG BERUSAHA KERAS MELAKUKAN TRANFORMASI NEGARA, MALAH SUDAH NAMPAK KEBAIKANNYA SALAH SATU CONTOH KECIL KERAJAAN BERKONGSI PENDAPATAN DENGAN RAKYAT BAWAHAN MELALUI BRIM DLL.

PERLU DIINGATKAN JUGA SESUATU PERKARA SUSAH UNTUK DIJELASKAN, MALAH TIDAK PERLU DIPERSOALKAN KERANA JIKA DIJELASKAN IA MENIMBUL MASALAH DAN KETIDAK FAHAMAN ORANG LAIN YANG MEMPUNYAI LATAR BELAKANG DAN PENDIDIKAN YANG BERBEZA YANG SUSAH UNTUK DIFAHAMI, CUKUP SEKADAR SELAGI IA PEMIMPIN KITA, KITA TETAP SETIA DAN BERSATU DIBAWAH KEPIMPINAN PEMIMPIN KITA, SEPERTI PKR WALAUPUN TERBUKTI DIMAHKAMAH PEMIMPIN MEREKA PELIWAT MEREKA TETAP SETIA DAN MENAFIKAN KERJA YANG DIBUAT OLEH PEMIMPIN MEREKA KERANA APA? KERANA MEREKA PERCAYA DAN BERSATU.

BAGI ADMIN DS NAJIB LAH PEMIMPIN YANG PALING ADMIN RESPECT, DALAM CABARAN YG TANPA SEMPADAN DIZAMAN PEMERINTAHAN BELIAU, DENGAN KEMAJUAN TEKNOLOGI, KEMAJUAN ALAM MAYA TANPA SEMPADAN, CABARAN EKONOMI, CABARAN KESELAMATAN, CABARAN POLITIK PEMBANGKANG YG AGAK KUAT, CABARAN RAKYAT YANG MAKIN BERTAMBAH DAN CERDIK, BELIAU TIDAK BERPUTUS ASA DAN TERUS BEKERJA HINGGA KITA TERSASAR DARI KESAN EKONOMI PARAH SEPERTI DITAHUN HUJUNG 80AN DAN AWAL 90AN, RAKYAT PENIAGA RAMAI YANG GULUNG TIKAR TETAPI KINI KITA TIDAK TERKESAN DENGAN MASALAH TERSEBUT CUMA KOS SARA HIDUP MENINGKAT ITU PUN MEMANG DALAM USAHA PEMIMPIN KITA UNTUK MENGATASINYA.

WALLAHUALLAM

5 ulasan:

 1. Ass'kum, Wak Tafsirkan isu ini hanya membalas dendam dan bersifat padan muka kamu -WAKJAMU

  BalasPadam
 2. Kalau itu duit derma pilihanraya kenapa tidak di letakkan dalam akaun DsHusni kerana beliau adalah BENDAHARI UMNO. Duit yang sebegitu banyak dipegang oleh seorang sahaja? dan tidak dilantik trustee. Itu belum lagi ditanya kemana duit itu dibelanjakan. Ahli UMNO patut diberitahu seandainya wang itu untuk parti kecualilah wang sedekah untuk presiden UMNO berbelanja!. Bila akaun di buka dan bila akaun ditutup tidak sesiapa pun ketahui. Kemana wang yang banyak itu dialihkan. Sebelum ni tak mahu mengaku dan buat senyap sehingga berapa ramai orang terraniaya hilang jawatan!

  Antara lain perwakilan di mesyuarat UMNO Pdg Terap berkata: "Katakanlah pilihan raya esok...geng-geng (merujuk kepada perwakilan) ni semua nak pasang poster, sanggupkah depa (mereka) nak pegang poster Datuk Najib (Datuk Seri Najib Tun Razak) nanti, saya rasa tak dak...saya pun tak sanggup...malu.

  Takdir UMNO kalah dalam PRU 14, bersedialah kamu semua untuk menjawabnya secara berjemaah dari kepala yang diatas sampai sehingga ke pencacai dibawah. Jangan rasa cerdik kerana Allah maha cerdik dari kamu semua!

  BalasPadam
 3. 'Demi Allah, saya akan cari dalang ke lubang cacing'
  Pengarah Operasi Khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Bahri Mohamad Zin hari ini bersumpah dengan nama Allah akan mencari dalang yang mengarahkan penangkapan anggota suruhanjaya itu.

  "Saya bersumpah dengan nama Allah saya akan mencari dalang yang mengarahkan ini.

  "Kami bekerja siang malam sepanjang bulan puasa dan ini, berlanjutan sepanjang hari raya baru ini.

  "Kami tiada masa berpolitik tapi kami menjalankan tugas kami seperti yang diamanahkan dan diharap oleh rakyat.

  “Demi Allah saya akan cari dalang dalang yang mengarahkan (penahanan) ini sehingga ke lubang cacing," beliau berkata.

  Beliau juga mengingatkan 'dalang-dalang' itu bahawa kuasa yang mereka ada tidak sebesar mana.

  “Kamu ada kuasa sedikit saja tapi saya ada Allah," katanya yang baru selesai menunaikan solat hajat ketika dihubungi Malaysiakini.

  Bahri berkata demikian ketika diminta mengulas siasatan terbaru polis terhadap dua lagi pegawai SPRM, termasuk pegawai yang menyiasat bekas anak syarikat 1MDB, SRC International Sdn Bhd.

  Difahamkan, individu yang disiasat termasuk orang nombor tiga dalam operasi khas SPRM, Roslan Che Amat, serta menyerbu pejabat mereka di Putrajaya, dipercayai berkaitan kertas pendakwaan bocor terhadap perdana menteri.

  Polis menjalankan siasatan mengikut Seksyen 124B Kanun Keseksaan bagi kegiatan yang menjejaskan demokrasi berparlimen.

  Polis setakat ini sudah menyiasat beberapa pegawai SPRM dalam operasi yang bermula awal pagi Sabtu lalu dengan penahanan timbalan pendakwa raya suruhanjaya itu, Ahmad Sazilee Abdul Khairi.

  Kesemua penahanan itu dibuat ketika ketua peseuruhjayanya, Datuk Abu Kassim Mohamed dan timbalannya, Datuk Seri Mohd Shukri Abdull sedang bercuti.

  Bahri turut disiasat pada Isnin lalu.

  BalasPadam
 4. Halo Setiap Satu, saya Mrs Nie Aetu, saya ingin menggunakan media ini untuk berbagi kesaksian tentang bagaimana saya mendapat pinjaman kredit Legit online di mana saya mendapat pinjaman saya dan saya juga telah memperkenalkan teman-teman dan keluarga untuk dia yang mendapatkan pinjaman mereka juga dan bisa bersaksi untuk itu. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman online dan scammed jumlah Rp7,200,000 saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari pemberi pinjaman kredit legit secara online yang tidak akan menambah rasa sakit saya, maka saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru ini mendapat pinjaman online, kita bahas tentang masalah ini dan kesimpulan kami dia mengatakan kepada saya tentang Mariam Suleiman Badan Kredit di mana dia mendapat pinjaman nya juga Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp650,000,000) dengan tingkat bunga rendah dari 2 %, pinjaman tersebut disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan di mana dibuat tentang transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 48 jam pinjaman tersebut disetorkan ke bank saya jadi saya ingin saran salah satu yang membutuhkan pinjaman untuk menghubungi dia melalui email: mariamsuleimanloanfirm@gmail.com Anda juga dapat menghubungi saya untuk arah melalui email: aetunie@gmail.com, dia adalah seorang wanita takut bagus dan Tuhan dan juga dia adalah jenis membangkitkan semangat terima kasih, saya berharap Anda semua berkat Tuhan.

  BalasPadam
 5. SALAM, SAUDARA TANPA NAMA, TERIMA KASIH HADIR KE LAMAN SAYA, SEKADAR KONGSI PANDANGAN BERDASAR KEPADA SENARIO YG BERLAKU SEKELILING KITA, SAYA MEMPUNYAI PANDANGAN SAYA SENDIRI,

  1) SEPERTI SAYA JELASKAN BERKEMUNGKINAN PENDERMA MEMPERCAYAI UNTUK MENDERMA HANYA KEPADA DS NAJIB (KITA TIDAK TAHU APA PERBINCANGAN DAN SEBAGAINYA ANTARA PENDERMA DENGAN DS NAJIB,) CONTOH SAYA PERCAYA SAYA DERMA, ITU DUIT DAN KEPUTUSAN SAYA SELAKU PENDERMA, YANG PASTI SPRM SUDAH MENYIASAT DAN MENGETAHUI SIAPA PENDERMA DAN TERDAPAT BUKTI 4 SURAT PENGESAHAN DI BANK YG MENGESAHKAN ITU ADALAH DERMA DARI BELIAU, SEBAB ITU AKAUN SUDAH DITUTUP SETELAH WANG TERSEBUT SELESAI DIGUNAKAN. MALAH SEMUA PIMPINAN SECARA UNDER STANDING FAHAM KERJA PRESIDEN KENA CARI DUIT SEBAB TU MEREKA NAK BUAT APA PUN, HANYA MINTA KEPADA PRESIDEN, TAK PERLU NAK BENTANG DUIT UMNO SEKIAN BANYAK, AMALAN NI SPONTAN SEJAK DULU LAGI, SEMUA PIMPINAN UMNO FAHAM BILA BERLAKU SESUATU PERISTIWA DUIT ADA. KITA DILUAR TAK PERLU NAK SUSAH HATI. (KONSEP DERMA DALAM ISLAM, TANGAN KANAN MEMBERI TANGAN KIRI TAK TAHU, ADA JUGA YG MENDERMA HANYA HENDAK DIKENALI "HAMBA ALLAH". MALAH SAYA SENDIRI PUN BEGITU BILA ANAK SUA KAD KUTIPAN DERMA SEKOLAH, MASJID DAN SURAU.

  2) SEPERTI SAYA KATAKAN TUDUHAN TERHADAP DS NAJIB ADALAH BELIAU MENYAPU DUIT 1MDB MASUK KE AKUAN BELIAU SETAKAT ITU SAJA SPRM SIASAT, SPRM SUDAH SAHKAN TIDAK BENAR.

  3) SIASATAN DAN PENAHANAN UNTUK DIAMBIL REKOD OLEH POLIS TERHADAP PEGAWAI SPRM ISUNYA ADALAH KEBOCORAN DOKUMEN SIASATAN KEPADA SARAWAK REPORT, BUKAN KERANA 1MDB TETAPI KEBOCORAN DOKUMEN, ITU YANG DISIASAT, SUDAH TENTU SIASATAN PERLU DILAKUKAN TERHADAP PEGAWAI SPRM YG MENGENDALIKAN SIASATAN, UNTUK MAKLUMAN JUGA menjadi kesalahan mana mana orang atau badan mendedahkan dan mengumumkan terutama jumlah duitnya kepada awam satu - satu akaun simpanan individu, disini SPRM buat press statement menyatakan jumlahnya. SPRM BUKAN BADAN YANG TERLEPAS DARI MELAKUKAN KESILAPAN DAN KEBAL DARI UNDANG - UNDANG, YANG PEGANG JAWATAN PUN MANUSIA JUGA, APA SALAHNYA SIASATAN DILAKUKAN KERANA PENCABULAN AMANAH YANG ADA AKTANYA. SELAMA NI PEMBANGKANG DUK KUTUK BERBAGAI SPRM, KERAJAAN DAN UMNO JUGA PERTAHANKAN BAGI NAK MATI, STATEMENT SPRM DATUK BAHRI UMUM, DIA PUN ADA NYATAKAN KEPADA KSN BAHAWA DIA BUAT STATEMENT DALAM KEADAAN TERKEJUT DAN PANIK DISERBU PEMBERITA.

  4) SEPERTI SAYA JELASKAN, DUIT DERMA TERSEBUT BUKAN SEMATA - MATA KEGUNAAN PILIHANRAYA SAJA, SEBAGAI SEBUAH PARTI TUNGGAK KERAJAAN, BERBAGAI BANTUAN DAN SUMBANGAN PERLU DILAKUKAN SEPERTI BANTUAN BENCANA, PROGRAM UNTUK SEMUA BAHAGIAN UMNO SATU MALAYSIA, PROGRAM PARTI KOMPONEN YANG MENGHARAPKAN SEMATA - MATA DARI PENGERUSI BN MALAYSIA, PERBELANJAAN PENTADBIRAN IBU PEJABAT UMNO MALAH KEWANGAN JUGA DISALURKAN KEPADA PEJABAT UMNO NEGERI - NEGERI SELURUH MALAYSIA, PROGRAM BANTUAN KEMANUSIAAN DAN SEBAGAINYA YANG SAMA SEKALI TIDAK MELIBATKAN KEWANGAN NEGARA/KERAJAAN DAN SEBAGAINYA LAH, PANJANG SANGAT NAK DI CERITAKAN.

  5) CERITA TUKAR MENTERI NI, TERBARU JOKOWI PUN BUAT ROMBAKAN, ITU KUASA MUTLAK PM YANG MAHUKAN KABINET YANG BOLEH BEKERJA SAMA, NAK LONDEH KAN CERITA NAJIB, TAK ADA JAWATAN PUN BOLEH BUAT, LAGI BAIK. YANG PASTI SEMUA KETUA NEGARA MEMERLUKAN KABINET YANG SATU HATI DAN SATU SUARA BARU IA MENJADI KUAT.

  TERIMA KASIH

  ALLAH HUALLAM

  BalasPadam

Sebarang penulisan dan ulasan anda adalah atas tanggungjawab anda