Sabtu, 8 Ogos 2009

7 WASIAT RAJA - RAJA MELAYU
Tercipta lah satu Wasiat Raja-Raja Melayu sebelum Merdeka untuk rakyat terutamanya Melayu yang merupakan rakyat asal terjemahkan semasa raja-raja Melayu menurunkan tandatangan persetujuan pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu pada 5 Ogos 1957 itu ialah:

1. Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung Persekutuan Tanah Melayu (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).

2. Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, Tanah simpanan Melayu sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

3. Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kami serta harta milik kamu, kami tubuhkan Rejiman Askar Melayu selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

4. Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kedaulatan raja-raja Melayu memerintah negara ini.

5. Kami isytiharkan Islam adalah agama Persekutuan.

6. Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah bahasa Melayu.

7. Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada raja-raja Melayu untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan kepentingan sah kaum-kaum lain (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

komen penulis,

RENUNG - RENUNGKAN LAH DAN FIKIRLAH DENGAN PENUH KESEDARAN DAN KEINSAFAN OLEH SEMUA LAPISAN MASYARAKAT TIDAK MENGIRA AGAMA, BANGSA, ETNIK, BUDAYA, IDEOLOGI, DAN WARNA KULIT.

YANG PENTING DAN UTAMA TOLERANSI DALAM MENJAYAKAN SATU MALAYSIA DEMI KEPENTINGAN SEMUA.

ITU LAH KEBAIKAN BANGSA KU YANG SUDI UNTUK MENERIMA SEMUA BANGSA LAIN TANPA MENGORBANKAN MARUAH BANGSA DEMI KEMAKMORAN SEBUAH NEGARA BERNAMA MALAYSIA.

KEPADA BANGSA SENEGARA AKUR DAN HORMATI LAH APA YANG ADA, KERANA PELUANG UNTUK SEMUA TERBUKA DI SINI SEJAK 7 WASIAT DIMENTERAI KETIKA DULU.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sebarang penulisan dan ulasan anda adalah atas tanggungjawab anda