Rabu, 13 Mac 2013

PAS MANJOI, JIKA TAK MAMPU MEMBANTU, JANGAN MENGANIAYA PENIAGA KECIL

GERAI BARU YANG CUKUP MENGEMBIRAKAN PENIAGA - PENIAGA

KAMI SUDAH LAMA BERNIAGA DISINI!!!! INI LAH TEMPAT KAMI MENCARI MAKAN!!!, SUARA PENIAGA - PENIGA KECIL DI BAWAH TALI API.

 JIKA TAK MAMPU NAK MEMBANTU PENIAGA - PENIAGA KECIL , PAS MANJOI TAK PERLU MENGANIAYA DAN MENYUSAHKAN PENIAGA - PENIAGA KECIL - KECILAN DI JALAN BAHARU KG MANJOI YANG LEBIH DIKENALI DENGAN GERAI TALI API.

DIFAHAMKAN PAS MANJOI TELAH PERGI KE PEJABAT TNB MEMARAHI PEGAWAI TNB KENAPA TDAK MENGAMBIL TINDAKAN TERHADAP PENIAGA - PENIAGA DI BAWAH TALI API DI KAMPONG MANJOI, MALAH DIJADIKAN ISU DI SETIAP CERAMAH OLEH BAKAL CALON PAS UNTUK DUN MANJOI KONON NYA UMNO BERSUBAHAT DENGAN PENIAGA - PENIAGA TERSEBUT.


PENULIS SEMPAT MENINJAU DAN BERTANYA KHABAR AKAN CERITA TERSEBUT DENGAN 2 ORANG PENIAGA DISANA APABILA PENULIS MELIHAT BEBERAPA SEPANDUK YANG DINAIKKAN OLEH PENIAGA KERANA MERASA AMAT MARAH DENGAN TINDAKAN PAS YANG CUBA MENGANGGU PERIUK NASI MEREKA.

SALAH SEORANG PENIAGA YANG TIDAK MAHU NAMANYA DI SIARKAN MENCERITAKAN BAHAWA MEREKA TELAH BERTEMU DENGAN YB DATO NADZRI ISMAIL DAN KETUA UMNO CAWANGAN MANJOI UNTUK MEMBINCANGKAN MENGENAI MASALAH PENIAGA - PENIAGA DI SITU, ALHAMDULILLAH SUARA MEREKA DIAMBIL BERAT OLEH YB DATO NADZRI DAN EN. AZIZOL DAN MEREKA TELAH MEMBAWA PERKARA TERSEBUT KEPADA YB DATO SERI AHMAD HUSNI HANADZLAH, AHLI PARLIMEN TAMBUN.

BEBERAPA PERTEMUAN DAN PERBINCANGAN AKHIRNYA YB DATO SERI AHMAD HUSNI DENGAN MURAH HATI TELAH MEMBANTU DAN BERSETUJU UNTUK MENCANTIKKAN GERAI DAN KAWASAN TEMPAT KAMI BERNIAGA UNTUK KESELESAAN PENIAGA DAN ORANG RAMAI, PERBINCANGAN DENGAN TENAGA NASIONAL BERHAD PUN DIADAKAN, MALAH KETUA EKSEKUTIF TNB KETIKA ITU DATO SERI KHALIB DAN PEGAWAI-PEGAWAI KANAN TNB DAN PIHAK DATUK BANDAR IPOH JUGA TURUT DATANG MELAWAT.

PIHAK DBI DAN TNB TELAH BERSETUJU UNTUK MEMBERI KEBENARAN DENGAN SYARAT - SYARAT YANG PERLU DIPATUHI YG DITETAPKAN OLEH TNB.

DENGAN PERISTIWA ITU JKKK KAMPONG MANJOI SUDI MEMBANTU DENGAN MEMOHON BANTUAN PERUNTUKAN DARI YB DS AHMAD HUSNI DAN ATAS KEPERIHATINAN YB DATO SERI AHMAD HUSNI PERUNTUKAN BAGI MEMBINA BANGUNAN BARU GERAI YANG BAHAN - BAHAN BINAANNYA MENGIKUT SYARAT - SYARAT TNB DAN KAWASAN GERAI DIPERCANTIKAN DAN RUANG PARKING DISEDIAKAN BAGI MENGELAK KESESAKAN LALU LINTAS DAPAT DILAKSANAKAN.


"ITU PUN MEMANG KAMI BERNIAGA LAMA DI SITU, WAKIL RAKYAT DAN AHLI PARLIMEN MEMBANTU KAMI DAN MEMBERI SOKONGAN KEPADA USAHA KAMI DENGAN MENYEDIAKAN KEMUDAHAN UNTUK KAMI, APA SALAHNYA, KENAPA DULU MASA GERAI KAMI BURUK PAS TAK PEDULI PUN, KENAPA MASA ITU TIDAK MEMBANTAH DAN MEMINTA TNB MENGHALAU KAMI, KENAPA APABILA SEMUA SUDAH CANTIK DAN ELOK BARU NAK SIBUK", UJAR PENIAGA TERSEBUT.

NASIHAT PENULIS PADA PAS MANJOI AGAR SAMA - SAMA LAH KITA MENYOKONG MEREKA PENIAGA - PENIAGA KECIL BUKAN SAJA DI BAWAH TALI API MALAH DI MANA SAJA, SEBAB ITU JIKA KITA MASUK KE MANJOI PENIAGA-PENIAGA KECIL BEBAS BERNIAGA DI TEPI - TEPI JALAN DAN KAWASAN TANAH LAPANG KERANA PIMPINAN UMNO DAN BN YANG DIKETUAI OLEH YB DS AHMAD HUSNI HANADZLAH TELAH MEMINTA JASABAIK DBI AGAR TIDAK MENGAMBIL TINDAKAN MALAH BERI PENIAGA - PENIAGA INI PELUANG UNTUK BERNIAGA, ITU LAH SEPATUTNYA KITA LAKUKAN.

BUKAN NYA TUNJUK MACAM NAK MEMBELA RAKYAT TETAPI SEBENAR API DALAM SEKAM, SIBUK APABILA MUSIM PILIHANRAYA BARU NAK TUNJUK MUKA SANA SINI APABILA TIADA PILIHANRAYA MUKA TAK NAMPAK.

TETAPI BERBEZA DENGAN YB DS AHMAD HUSNI DAN DATO NADZRI WALAUPUN MEREKA SIBUK TETAPI MEREKA KERAP TURUN KE KAMPONG - KAMPONG, JUMPA RAKYAT, MINUM PAGI SANA SINI BERSAMA RAKYAT, BUAT PEMBANGUNAN, BANTU RAKYAT, PEMIMPIN BAGAIMANA LAGI YANG KITA MAHUKAN KALAU TAK PEMIMPIN SEPERTI MEREKA BERDUA.

LAYAK NYA YB DS AHMAD HUSNI HANADZLAH DAN YB DATO NADZRI MENANG TANPA TANDING, KERANA MEREKA BUKTIKAN MEREKA BERKERJA UNTUK RAKYAT DARI DULU HINGGA SEKARANG.

"UNDI BUKAN UNTUK DICUBA"
"SELAMAT MENGUNDI"
5 ulasan:

 1. masa bulan ramadhan suasana disini meriah..mungkin ini tempat strategik untuk dibangunkan....

  BalasPadam
 2. SLM BRO..BIASAK LER SPESIS PAS LIPAS..PEGI MANA PUN DIA TETAP MAKHLUK PEROSAK..KEHKEHKEH

  BalasPadam
 3. ASSALAM, SDRI ELYA ITU LAH SAYA RASA SATU SEBAB KAWASAN TU DI BANGUNKAN OLEH PIMPINAN BN TAMBUN AGAR PENIAGA DAPAT MENCARI MAKAN.

  BRO JEFF MEMANG MAKHLUK PEROSAK JER BRO, SETAN BERTANDUK LAGI.

  BalasPadam
 4. As'kum, Masyaallah kenapa mesti kita meletak pasir di periuk nasi orang, orang itu islam pula, tidak kah kita rasa berdosa dengan tindakan kita ada yang akan menderita, wak setuju pandangan encik din agar sepatutnya kita beri sokongan, tahniah kepada yb datuk seri husni kerana membantu tanpa mengira peniaga dari parti mana - mana.WAKJAMU

  BalasPadam
 5. ASSALAM WAK, PUAK2 PAS NI LUARAN JER NAMPAK WARAK, ISI DALAM HITAM LEGAM.

  BalasPadam

Sebarang penulisan dan ulasan anda adalah atas tanggungjawab anda