Rabu, 20 Mac 2013

SIRI 2 - PAS MANJOI, MEMBANTU TIDAK MAMPU, TAK PAYAH SIBUK MEMFITNAHSURAT KELULUSAN BERTARIKH 18 FEBRUARI 2013

KALAU DAH TAK MAMPU NAK MEMBANTU, TAK PAYAH LE NAK SIBUK BERCERAMAH SANA SINI MEMFITNAH PROJEK PEMBINAAN JAMBATAN BARU JALAN MENTERI DI GUGUSAN MANJOI, BILA SIAP PUAK - PUAK PEKATAN PEMBANKANG DIALU - ALUKAN GUNA JAMBATAN TERSEBUT.

YB DS AHMAD HUSNI HANADZLAH SELAKU MENTERI KEWANGAN KEDUA TELAH MELULUSKAN PERUNTUKAN SEBANYAK RM2,944,240 KEPADA MAJLIS BANDARAYA IPOH MANAKALA MBI SENDIRI PERINGKAT AWALNYA TELAH MELULUSKAN PERUNTUKAN RM868,000 YANG DIGUNAKAN   DULU  KERANA BERASAKAN KEPERLUAN MENDESAK BAGI MEMBINA JAMBATAN KONKRIT BARU YANG LEBIH TINGGI BAGI MENGELAK BANJIR YANG AGAK KERAP APABILA HUJAN DI JALAN MENTERI MANJOI.

YB DS AHMAD HUSNI MELAKUKAN PECAH TANAH JAMBATAN MANJOI

MENURUT MBI PEMBINAAN TERSEBUT MENGGUNAKAN SISTEM MICRO PILE YANG LEBIH SENYAP DAN TIADA GEGARAN BAGI MENGANTI SISTEM PILING SECARA TRADISIONAL BAGI MENGELAK GEGARAN YANG AKAN MENGAKIBAT 4 BUAH RUMAH BERHAMPIRAN JAMBATAN AKAN MENERIMA KESAN GEGARAN, MANAKALA BEAM  PASANG SIAP YANG DI TEMPAH DI KILANG ERETE AKAN DIPASANG APABILA STRUKTUR TIANG "T" KONKRIT SIAP.

JAMBATAN DULU NYA RENDAH KINI AKAN BERUBAH MENJADI TINGGI

MEMANG TERDAPAT SEDIKIT MASALAH KABEL TELEKOM YANG AGAK BESAR MELINTASI SUNGAI TERSEBUT YANG MENELAN KOS YANG AGAK TINGGI YANG MANA BAYARANNYA AKAN DIKENAKAN KEPADA MBI, WALAUBAGAIMANA PUN BAGI MENGELAK PERTAMBAHAN KOS PROJEK MBI TERPAKSA MEMBUAT ADJUSTMENT STRUKTUR AGAR TIDAK MELIBATKAN PERPINDAHAN KABEL TERSEBUT. 

PIHAK MBI MENGAKUI TERDAPAT SEDIKIT KELEWATAN JANGKAAN SIAP KERANA BANYAK MELIBATKAN MASALAH TEKNIKAL  DAN GEOGRAFI DI TAPAK PROJEK DENGAN KEADAAN RUMAH PENDUDUK YANG BERHAMPIRAN YANG PERLU DIBERI TUMPUAN, DIJANGKA JAMBATAN TERSEBUT AKAN SIAP PADA OGOS 2013 BERBANDING JANGKAAN PERINGKAT AWAL AKAN SIAP PADA MEI 2013.

NAMUN BEGITU PEJABAT AHLI PARLIMEN TAMBUN AKAN MEMBANTU BAGI MENGHANTAR SURAT KEPADA TELEKOM BAGI MEMOHON PIHAK TELEKOM MEMBANTU DENGAN MENGUBAH DAN MENINGGIKAN KABEL TERSEBUT BAGI MENGELAK SAMPAH YANG HANYUT DISUNGAI SANGKUT DI KABEL TERSEBUT YANG AKAN MENGAKIBATKAN PENGALIRAN AIR SUNGAI PERLAHAN SEKALIGUS KEMUNGKINAN BOLEH MENGAKIBATKAN BANJIR.

BANYAK MELIBATKAN PERKARA TEKNIKAL YANG MASYARAKAT TAK PERLU TAHU PUN SEBAB PAKAR - PAKAR MBI YANG BERTAULIAH BERTANGGUNGJAWAB UNTUK MEMBINA, MEMANTAU PERLAKSANAAN PROJEK JAMBATAN TERSEBUT, BAGI PUAK - PUAK PAS SETAKAT PAKAI KETAYAP KUNING, JANGAN NAK SIBUK DENGAN PROJEK TERSEBUT YANG AWAK SEBIJIK HUMA PUN TAK  TERLIBAT DAN BERJASA... KUNCI MULUT  JANGAN NAK CUCUK MASYARAKAT, BILA SIAP GUNA AJE.

MENURUT MBI, KETIKA INI JAMBATAN TERSEBUT SEDANG RANCAK PEMBINAAN NYA SETELAH PERKARA - PERKARA MELIBAT KAN TEKNIKAL TELAH DISELESAIKAN.

BATU ASAS PEMBINAAN JAMBATAN KOTA BAHARU KERAJAAN KELANTAN 

KERAJAAN BN MENEPATI JANJI, MEMANG DIKETAHUI RAKYAT MANJOI YANG PUAK - PUAK PAS KEMARUK ISU, MAKA SEBARANG PEMBANGUNAN DI MANJOI AKAN DI KUTIP UNTUK DIJADIKAN BAHAN ISU, BN BUKAN MACAM KERAJAAN PAS DI KELANTAN SEKADAR MEMBUAT MAJLIS PERASMIAN OLEH MENTERI BESAR KELANTAN LAKUKAN RETORIK PECAH TANAH DIRI KAN BATU ASAS JAMBATAN LEPAS TU TINGGAL BATU ASAS TERPACAK BERTAHUN - TAHUN TAK MAMPU NAK BINA JAMBATAN, RAKYAT TERTIPU, SEPATUTNYA PAS MANJOI KRITIK LE PROJEK JAMBATAN PUAK PAS KELANTAN.

DI PENTAS CERAMAH BAKAL CALON PAS YANG BARU NAK BELAJAR TURUN PADANG TAK PERLU LE NAK KUTUK, KATA JAMBATAN MANJOI TERBENGKALAI LE, KERAJAAN TAK ADA DUIT NAK BUAT, PANDAI BUAT PECAH TANAH SAJA, ITU SEMUA MODAL MURAH UNTUK CERAMAH, ITU JE LAH YANG PUAK PAS MAMPU TOLONG.

BAGI PIHAK PENDUDUK GUGUSAN MANJOI, KAMI AMAT HARGAI DIATAS KEPERIHATINAN YB DS AHMAD HUSNI DENGAN MELULUSKAN BERBAGAI - BAGAI PERUNTUKAN TERMASUKLAH PERUNTUKAN JAMBATAN INI MAKA KAMI DAPAT SEBUAH JAMBATAN BARU YANG LEBIH SELESA DAN DIHARAPKAN MASALAH BANJIR DAPAT DIATASI. 

TAHNIAH DAN TERIMA KASIH JUGA KEPADA MAJLIS BANDARAYA IPOH YANG SUDI MEMBANTU DAN MENGAMBIL KIRA BERBAGAI ASPEK MELIBATKAN PENDUDUK BERHAMPIRAN DALAM MENJALANKAN KERJA MEMBINA JAMBATAN TERSEBUT.

KERAJAAN BN, JANJI DITEPATI
3 ulasan:

  1. As'kum, semua orang sudah masak, Pas banyak cakap tapi kerja kosong, jangan di ambil kira mereka - mereka ini, ibaratkan saja melukut tepi gantang - WAKJAMU

    BalasPadam
  2. ASSALAM, WJ, BETUL TU.

    KM, DAH KEMARUK SANGAT NAK JAWATAN.

    BalasPadam

Sebarang penulisan dan ulasan anda adalah atas tanggungjawab anda