Rabu, 1 Jun 2011

75% RAKYAT MALAYSIA TAK TERLIBAT KENAIKAN BIL LEKTRIK!!! PEMBANGKANG JE YANG KECOHKAN!!!

IKAT KAKI MENYALAK KAT TIANG ELEKTRIK BARU PADAN DENGAN MUKA!!!

KERAJAAN TAHU INI BUKAN KEPUTUSAN YANG CUKUP POPULAR, MALAH AKAN DI CACI APATAH LAGI DALAM BISING PRU13 AKAN MENJELMA, WALAUBAGAIMANAPUN BIAR PAHIT TERPAKSA DITELAN JUGA KERANA KERAJAAN MEMIKIRKAN MASA DEPAN NEGARA DAN RAKYAT DALAM JANGKA MASA YANG PANJANG, HIDUP KITA BUKAN SEHARI DUA SAJA TAPI HINGGA KE ANAK CUCU DAN CICIT. BERAT MATA MEMANDANG BERAT LAGI BAHU MEMIKUL, CAKAP MEMANG SENANG, NAK MELAKSANAKAN PERLUKAN KEBIJAKSANAAN DAN KEBERANIAN.

TENAGA ELEKTRIK NI BUKAN MACAM AYOR, KELUAR DARI PERUT BUMI, PASANG PAIP, PULAS KELUAR AIR, DALAM ITU PUN ADA NEGERI - NEGERI SEPERTI SELANGOR, PULAU PINANG, KEDAH DAN KELANTAN NAIK KAN TAKRIF AIR WALAUPUN HASIL DARI PERUT BUMI, MODAL NAK TARIK DARI PERUT BUMI AIR TU TAK LE SEBANYAK NAK TARIK TENAGA ELEKTRIK PERGI KE RUMAH - RUMAH, ADA KITA BISING DAN BANTAI KERAJAAN NEGERI TERSEBUT.

GAS DAN ARANG BATU TERPAKSA DIIMPORT DARI NEGARA - NEGARA LUAR, SEBAB BENDA - BENDA TU TAK ADA DI NEGARA KITA, KALAU ADA GAS PETRONAS PUN TAK CUKUP, SEBAHAGIAN GAS PETRONAS KENA JUGA JUAL KELUAR UNTUK DAPAT KEUNTUNGAN LEBIH BESAR UNTUK PETRONAS KINI HARGA PASARAN GAS ASLI MENCECAH RM13.70 NAIK RM3.00 SBELUM INI RM10.70, ARANG BATU KITA IMPORT DARI INDONESIA, AFRIKA SELATAN, AUSTRALIA DAN SEBAGAINYA, MAKNANYA GAS DAN ARANG BATU BERGANTUNG PADA HARGA PASARAN DUNIA DAN SEMASA YANG KINI SUDAH MENCECAH US120 DOLLAR 1TAN METRIK, BUKAN NEGARA KITA JE YANG GUNA ELEKTRIK, SELURUH DUNIA GUNA BENDA YANG SAMA MAKA HARGA IKUTLAH PASARAN DUNIA.

KERANA IMPORT DAN BELI, INI LAH YANG MEMBUAT TAKRIF TERPAKSA DINAIKKAN SIKIT UNTUK KURANGKAN SUBSIDI YANG KERAJAAN TANGGUNG UNTUK SAMA - SAMA TOLONG BAYAR YANG BIL RAKYAT PAKAI SELAMA INI, ADA SATU KETIKA TAKRIF DITURUNKAN OLEH TNB SEBAB HARGA GAS DAN ARANG BATU TURUN.

BAGI PENGGUNA YANG MENGUNAKAN DIBAWAH RM77.00 TAK TERLIBAT DENGAN KENAIKAN TAKRIF LEKTRIK YANG DIUMUMKAN, MANAKALA YANG GUNA RM20.00 PERCUMA, TAK PERLU BAYAR PUN. KEBANYAKKAN YANG TERLIBAT DENGAN KENAIKAN INI ADALAH ORANG - ORANG KAYA YANG PAKAI AIRCOND SAMPAI 10 BUAH AIRCOND DIRUMAH, TV DIRUMAH SAMPAI 10 BUAH, LAMPU NYA TAK CUKUP DALAM RUMAH SAMPAI KELUAR RUMAH, MEREKA INI YANG TERLIBAT, BUKAN STANDARD KITA YANG KEBANYAKANNYA BAYAR BIL SEBULAN BAWAH RM100.00.

SEKTOR SWASTA, SEPERTI KILANG DAN SEBAGAINYA TERLIBAT LAH DENGAN KENAIKAN INI, YANG INI KITA TAK PERLU NAK PENING -PENING PIKIORKAN, BIOR LANTAK DEME.

KITA NI YANG KECOH SANGAT BUKAN APA, SEBAB ADA TUKANG CUCUK MASUK KAMPONG, CUCUK ORANG KAMPONG YANG TAHU SEDIKIT JE MAKLUMATNYA TERUS MARAH KAT BN, BUKAN MARAH TNB, BN YANG KENA, MASA TURUN HARGA SAPA PUN TAK UCAP TERIMA KASIH KAT BN, MINYAK RON97 NAIK HARGA, ORANG YANG PAKAI TAK BISING, ORANG KAMPONG JUGAK YANG MELOMPAT - LOMPAT TAK TENTU PASAL MARAH KAN BN NAIK HARGA MINYAK, WALHAL KITA PAKAI RON95, SEMUANYA ATAS CUCUK DIK MAT DAN MINAH TUKANG MENYALAK PEMBANGKANG.

KITA SEMUA TAHU KE PUNCA KENAIKAN ELEKTRIK DISUMBANG SELAIN PASARAN GAS DAN ARANG BATU DUNIA IA JUGA OLEH PENGENALAN SISTEM PENSWASTAAN IPP (INDIPENDENT POWER PRODUCERS) , TAHU KE YANG JADI TIMBALAN PERDANA MENTERI PADA KETIKA ITU YANG BERKUASA DALAM MELULUSKAN PROJEK IPP SIAPA? HA...TU LAH SI MANGKUK AYUN ANU WAR IBRAHIM, SEKARANG DIA YANG BANTAI BALIK KEPUTUSAN YANG DIBUAT DULU, KERAJAAN YANG TERPAKSA JADI KAMBING HITAM, SEDANG KAN DIA TAHU KERAJAAN TAK BERKUASA UNTUK MEMPERTIKAIKAN KERANA SUDAH MENGIKAT PERJANJIAN KETIKA ITU.

APA PUN KERAJAAN MASIH SANGGUP BERKONGSI BAYAR BIL ELEKTRIK KITA DAN LAIN - LAIN PERKARA, CUMA KITA KENA JUGA BERKORBAN UNTUK KERAJAAN YANG TERLALU BANYAK BAGI SUBSIDI DARI KITA KECIL SAMPAI KITA DAH TUA BANGKA, BUKAN BANYAK PUN, CUMA KITA KENALAH BIJAK BERBELANJA.

P/s jenuh aku mencari Negara yang makin lama makin murah barangnya dan akhirnya free, nak aku pindah kesana.

Gov't a monster at times, a mouse at others
Jun 1, 11 8:28am
your say'Peter Chin's statement that 'the government has got no power to reveal IPP contracts' sounds like the lamest excuse given by any politician.' Minister: Gov't has no power to reveal IPP contracts Susah Kes: Funny. For a government that places people under the Internal Security Act, uses police or judiciary powers to suit its whims and fancies, has no qualms about hijacking state governments, has enough thick skin to try and bribe voters, and is not shy in booting Anwar Ibrahim out of his position as DPM in an atrocious manner, Energy, Green Technology and Water Minister Peter Chin's statement that the "government has got no power to reveal IPP contracts" sounds like the lamest excuse given this year by any politician. Prussia blue: By that logic, TNB and the independent power producers (IPPs) also don't need government's approval to raise the electricity levy, but that is not the case, isn't it?

1 ulasan:

  1. assalamualaikum penulis, yang pasti rakyat di bawah menerima impak bukan marahkan kenaikan takrif tetapi akibat drpd itu harga barang keperluan mereka akan naik harga, jika itu dapat dikawal dengan penuh tanggungjawab oleh Dato Ismail Sabri mungkin reda sedikit masalah rakyat.

    BalasPadam

Sebarang penulisan dan ulasan anda adalah atas tanggungjawab anda