Rabu, 16 Januari 2013

MANUSIA RAMBUT SEKARANG PUN TAK SAMA HITAMNYA, INIKAN PULAK HATI?????

TEMAN MENGAMBIL MASA UNTUK MELUAHKAN APA YANG TERPENDAM DI HATI DALAM MENILAI GELAGAT DAN KERENAH INDIVIDU - INDIVIDU BERNAMA MANUSIA DALAM PERJALANAN HIDUP DI MUKA BUMI MILIK ALLAH INI.

SEMEMANGNYA ZAMAN MAKIN BERUBAH, DARI KEMUNDURAN KEPADA KEMAJUAN, DARI BAYI HINGGA LAH SUDAH BER UBAN DI KEPALA, TAPI YANG TAK BERUBAH SIKAP DAN RAGAM MANUSIA DIMANA - MANA TIADA KESAMAAN ANTARA MANUSIA A DENGAN MANUSIA B, C, DAN SETERUSNYA.

KITA JENIS YANG MANA?

ADA JENIS MANUSIA YANG TERLALU BAIK HATI, ADA YANG TERLALU BUSUK HATI, ADA MANUSIA KULIT NYA HITAM, ADA YANG PERANG DAN PULA YANG PUTEH.

ADA JENIS MANUSIA YANG SUKA DIPUJI, ADA YANG TAK HERAN JIKA DI PUJI, ADA JUGA MANUSIA YANG SUKA DI AMPU DAN YANG ADA JUGA BENCI APABILA DIAMPU.

ADA YANG RASA DIRINYA CERDIK PANDAI, ADA JUGA YANG RASA DIRINYA LEMAH DAN BODOH, ADA YANG ANGGAP DIRINYA ALIM ADA YANG ANGGAP DIRINYA JAHIL.

ADA YANG RASA PUAS DAN YANG RASA TIDAK PUAS PUN ADA, ADA YANG KAYA RAYA DAN ADA YANG MISKIN KEDANA

ADA MANUSIA YANG TINGGI PANGKATNYA, ADA MANUSIA YANG RENDAH PANGKATNYA, MALAH ADA YANG JADI BAPA DAN IBU ADA YANG JADI ANAK DAN CUCU

ADA MANUSIA YANG CANTEK RUPA PARAS ADA YANG BURUK RUPANYA, MALAH ADA YANG KURUS DAN ADA YANG GEMUK, ADA LELAKI ADA WANITA.

ADA MANUSIA YANG TAK HABIS - HABIS MENUNTUT ILMU DAN ADA PULA SEKADAR DARJAH 6 SUDAH RASA CUKUP UNTUK HIDUP.

ADA MANUSIA BERGAJI BESAR, ADA PULA YANG BERGAJI KECIL, ADA PULA YANG BERJIWA BESAR ADA PULA YANG JIWANYA KECIL.

ADA MANUSIA BERSELERA MAKAN NYA , ADA YANG MAKAN NYA TAK BERSELERA, MALAH ADA YANG SIHAT DAN ADA YANG SAKIT TENAT.

ADA JUGA MANUSIA JENISNYA SEMUA YANG ADA DIDEPAN MATA BETUL, ADA JENIS APA DIDEPAN MATA SEMUANYA TAK BETUL, MALAH ADA YANG HANYA PANDAI BERKATA - KATA, ADA PULA JENIS YANG TAK PANDAI BERKATA - KATA.

ADA MANUSIA YANG BERLAGAK ADA YANG RENDAH DIRINYA, MALAH ADA YANG BESAR CAKAPNYA, ADA JUGA YANG TAK CAKAP LANSUNG, RAMAI JUGA YANG RAJIN DAN ADA YANG MALAS.

ADA MANUSIA YANG NAMPAK BURUK MANUSIA LAIN, ADA MANUSIA YANG NAMPAK KEBAIKAN PADA MANUSIA LAIN. MALAH ADA YANG TAK NAMPAK SALAH KITA TAPI SALAH ORANG LAIN PASTI KITA NAMPAK.

KITA TANYA DIRI KITA DIMANA KITA?

DAN KITA TANYA DIRI KITA MAMPU KAH KITA MENANGANI KESEMUA KERENAH DAN GELAGAT MANUSIA DI MUKA BUMI ALLAH INI, SEDANGKAN DIRI KITA PUN TAK MAMPU UNTUK KITA TANGANI????

KITA TANYA DIRI KITA MAMPU KAH KITA MEMBERI KEPUASAN KEPADA KESEMUA MANUSIA YANG ADA DI MUKA BUMI ALLAH INI SEDANG DIRI KITA PUN TAK MAMPU UNTUK KITA PUAS KAN????

KITA TANYA DIRI KITA ADA KAH KITA SUDAH BERJASA PADA DIRI KITA SENDIRI,
SEBELUM KITA MENUNTUT ORANG LAIN UNTUK BERJASA PADA DIRI KITA

KITA TANYA SAJA PADA DIRI KITA SUDAHKAH KITA PERBETULKAN DIRI KITA, SEBELUM KITA MINTA ORANG LAIN MEMBETULKAN DIRI MEREKA


MUHASABAH DIRI DAN  TEMAN INSAF MANUSIA ITU ADALAH CIPTAAN ALLAH SUBHANAHUWATAALA.


BAGI TEMAN KITA LAKUKAN YANG TERBAIK SELAGI IA MEMBERI KEBAIKAN PADA DIRI KITA TANPA KITA MEROSAKKAN DIRI ORANG LAIN.

2 ulasan:

  1. SLM BRO..BIASAK LER BROO...SEME MANUSIA ADA MOLOT KECUALI MENATANG DAN YG CACAT...RUPA MENAWAN TAPI CAKAP BAU LONGKANG KEHKEHKEH

    BalasPadam

Sebarang penulisan dan ulasan anda adalah atas tanggungjawab anda